Familie opstelling

De oorsprong van een Familie opstelling

De Duitse Bert Hellinger studeerde filosofie, theologie en pedagogiek, werkte jaren als missionaris in Zuid-Afrika, terwijl hij nauw contact had met inheemse stammen, werd hij ook door hen beïnvloed terwijl hij hen de christelijke Duitse cultuur leerde en hij leerde wat sjamanen beoefenen bij genezing, genaamd tactiele energieoverdracht. Toen hij terugkeerde naar Duitsland, systematiseerde hij de kennis v.d. sjamanen met zijn eigen kennis en ervaringen en bracht het in de praktijk. De werkwijze van Hellinger is het zogenaamd systemisch werken. Het maken van een familieopstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie die in West-Europa geïntroduceerd werd door de Duitser Bert Hellinger.

Wat is een Familieopstelling

Een familieopstelling maakt zichtbaar wat er gezien wil worden, tijdens een opstelling krijg je inzicht in jouw systeem. Jouw systeem bestaat uit jouw gezin en de gezinnen van jouw voorouders waar je huidig probleem uit voorgekomen is.

Een opstelling kan veel in beweging brengen, dit zorgt ervoor dat er diepgaande processen op gang kunnen komen. Het kan inzichten en heling bieden, je kan contact maken met onderliggende emoties, voelen wat er eigenlijk nodig is of de realiteit onder ogen zien. Dit is al een heling op zich.

Gebeurtenissen of trauma’s die je (nog) niet hebt verwerkt kunnen ervoor zorgen dat je vandaag de dag emotionele, mentale en fysieke klachten ervaart. In een familieopstelling wordt zichtbaar wat de oorsprong van de klacht is. Als je dit zelf door de jaren nog niet hebt kunnen oplossen dan kan een familieopstelling antwoord bieden op de onzichtbare kant van het probleem/vraagstuk.

Het kan zijn dat je in het hier en nu tegen dingen aanloopt of telkens vast loopt op hetzelfde thema. En je jezelf afvraagt waarom sommige situaties zich blijven herhalen. Privé, school, werk en/of op andere gebieden. Toch is het vaak zo dat dit terug te voeren kan zijn op het verleden tot generaties terug. Eigenlijk laat een opstelling zien wat er in jouw familiesysteem nog niet is verwerkt of wat wordt buitengesloten. Het familiesysteem eist dat iedereen en alles erkend wordt, ook onprettige situaties, gevoelens en emoties. Contact maken met onderliggende emoties, voelen wat er eigenlijk nodig is of de realiteit onder ogen zien. Tijdens een systemische opstelling kan een helende beweging op gang komen, dit is bij iedereen anders, bij de een gaat dat al direct in werking en bij de ander kan het helende proces weken duren.

Een familieopstelling is geen vervanging van een psychotherapeut of andere zorgverleners. Het is een onafhankelijke   coaching naast alle  andere coaching vormen.

Een familieopstelling heeft geen nadelige/vervelende bijwerkingen. 

Hoe gaat een familie opstelling in zijn werk

Vooraf de opstelling met jou, zal ik op basis van jouw vraag een opzet voor de familieopstelling maken en dit met jou bespreken. Een familieopstelling gebeurt zonder de aanwezigheid van je familieleden. In de opstelling vertegenwoordigen de representanten (man/vrouw maakt niet uit) iemand of iets uit een familiesysteem, dit zijn mensen uit de aanwezige groep waarin je de opstelling doet. Zij zijn door mij niet op de hoogte gebracht van wat jouw vraagstuk is.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je liever niet in een groep je vraagstuk wilt delen, hierbij maak ik dan in een individuele sessie met jou gebruik van o.a. houten poppetjes als representanten. Het resultaat blijft hetzelfde.

In een familieopstelling kan het ook gaan om belangrijke gebeurtenis (oorlog, hongersnood, mishandeling, buitensluiting, incest, een miskraam, verlies van dierbaren of materie) die gezien en/of erkend wil worden.

Er kunnen tijdens de sessies ook andere familie leden, betrokken mensen of situaties die bij jouw systeem horen zich aandienen. I.o.m. jou krijgen zij ook de ruimte om gezien te worden. Het opmerkelijke is, dat representanten zich precies zo voelen en gedragen als de personen die zij vertegenwoordigen. Soms gebruiken zij zelfs letterlijk dezelfde woorden of heeft men dezelfde houding en/of gezichtsuitdrukking als de werkelijke familieleden die je wel/niet kent. Alsof ze in directe verbinding staan met de persoon die ze representeren. Bert Hellinger, grondlegger van familieopstellingen, noemt dit ‘Het wetende veld’. In dit veld ervaren we wat er in het familiesysteem speelt of heeft afgespeeld wat zich nu in jouw leven manifesteert. Het maakt de onbewuste verhoudingen en dynamieken zichtbaar en het helende proces kan plaatsvinden. Na de opstelling sluit dit veld zich weer.

In het wetende veld

Tijdens zijn therapeutische sessies slaagt Hellinger erin om psychische, sociale en lichamelijke problemen van zijn cliënten in verband te brengen met gebeurtenissen in hun familiegeschiedenis. Dit kan generaties teruggaan waarvan men niets afweet van wat er zich ooit heeft afgespeeld.  Bert Hellinger, grondlegger van familieopstellingen, noemt dit ‘Het wetende veld’. In dit veld ervaren we wat er in het familiesysteem speelt of heeft afgespeeld wat zich nu in jouw leven manifesteert. Het maakt de onbewuste verhoudingen en dynamieken zichtbaar en het helende proces kan plaatsvinden. Na de opstelling sluit dit veld zich weer.

Telkens weer blijkt dat een familiesysteem verstoord is door: geheimen of doordat er leden werden buitengesloten, doodgezwegen of vergeten. Het gaat om de ‘balans in geven en nemen’, de natuurlijke ordening en iedereen hoort erbij. Een familiesysteem dat uit balans is geraakt, kan onprettige/kwalijke gevolgen hebben.

Het systeem eist dat alle leden erbij horen en het respect en erkenning krijgen dat hen toekomt. Ook de overledenen moeten geëerd worden, want het systeem vergeet niemand. Het buitensluiten van een familielid heeft onvermijdelijk een destructieve invloed op iemand die later in het systeem komt, meent Hellinger. Gevoelens en gedragingen kunnen van anderen worden overgenomen en soms moet men boeten voor de schuld van een voorouder. Dit alles gebeurt volledig onbewust en zonder dat men er weerstand aan kan bieden. Men hoeft het familielid waarmee men zich onbewust identificeert niet eens te kennen! De Duitse psychotherapeut Bert Hellinger loste de problemen op door met helderziende blik alle familieleden weer op de juiste plaats in het familiesysteem neer te zetten.

Een familieopstelling is geschikt voor veel thema’s en vraagstukken, aarzel niet om contact met mij op te nemen als jij een vraagstuk hebt en wilt weten of een familie opstelling hierin ook iets voor jou kan betekenen. Een familie opstelling kan inzichten/verheldering bieden voor wie ervoor openstaat en er ook echt klaar voor is. Het leven blijft een leerproces waarin je de kans krijgt er iets mee te doen om te groeien. Tenslotte heb je niets te verliezen en met elke persoonlijke ervaring meer ben je een ervaring rijker!

Enkele voorbeelden van vraagstukken die in een Familie opstelling passen:

  • Jezelf vaak niet goed genoeg voelen
  • Je hebt moeite met ontvangen
  • Je stelt hobby’s of fijne activiteiten uit
  • Te snel willen opgeven
  • Moeite met loslaten en wil controle houden
  • Het ervaren van heftige emoties die niet passen bij situaties
  • Bindingsangst en/of verlatingsangst
  • Je nergens bij of thuis voelen
  • Je hebt vragen en/of ervaart nu onrust bij de normen en waarden die jij hebt meegekregen
  • Je bent ondanks prettige vriendschappen toch te vaak achterdochtig